Adrenalina

26 – Adrenalina – Zlatan Ibrahimovic

Adrenalina – Zlatan Ibrahimovic

Zlatans nya biografi, Adrenalina, så kan man säkert kalla den. Vår största fotbollsstjärna går igenom sitt liv. Sett ur synvinkeln att han noterar att han har fyllt 40 och att kroppen kanske inte riktigt är lika snabb som när den var 25.
Det är en uppgörelse med sig själv, där han backar ibland, men mestadels är han stolt över det han åstadkommer och har åstadkommit. Om han fått något bakslag, så är det inget man märker. Självkänslan sitter på plats, och han vet sitt värde.
Jag blir lite förvånad
Jag blir dock lite förvånad över hur öppen han är: Jag förstår att det kan vara ganska tufft där uppe på den yttersta eliten. Men att Zlatan behöver gå och vänta i fem år på att få en revansch, på någon som gett sig på honom, det trodde jag inte. De spelade dessutom en tid i samma lag, och då kunde han inte ge igen, i vart fall inte under den tid de spelade i samma lag. Men sådant förändras, och Zlatan fick sin revansch. Han är långsint och har ett gott minne, den gode Zlatan. Adrenalina har fått sin tribut, åter igen.

Andra som har varit lite kaxiga mot honom har fått känna på det.En del avsnitt i boken handlar om hans ålder. Han är nog, innerst inne , själv lite imponerad över att kunna spela på yttersta elitnivå, trots att han har passerat 40. Men så är han också en vinnarskalle utöver det mesta. Han säger till och med att han har en god relation till vår förbundskapten, Janne Andersson.
Och att Zlatan meddelar när han inte kan vara med längre. Zlatan kan kanske inte tillföra några eleganta ruscher längre, i vart fall inte så som i unga år. Han tillför i stället kämpaglöd, och tänder hela laget så att de tillsammans kan vinna. En lite ödmjuk sida av pojken.

Han börjar inse att han är lite till åren kommenMen jag tycker mig kunna läsa mellan raderna att han insett att han kommer närmare sin sista match. För han kommer nog aldrig att kliva in i allsvenskan igen. Det är för låg nivå för honom. Den dagen han inte tillför något i den Italienska ligan, då hoppar han av spelandet. Frågan är bara vad som kan utmana honom framöver.
För många år sedan så jag en bild som visade Zlatan som tränare, iförd fin kostym, och i övrigt välansad. Jag tror att han skulle göra sig en framgångsrik karriär även som sådan. Han har ju redan ett varumärke, som heter duga. Och få trä på sig en tränarroll det tror jag skulle passa honom ganska väl.
Då får han användning för sin entusiasm, han skriver en del i slutet av boken att han gått från att ha varit egoist. Till att bli mera lagspelare. Det finns till och med lagkamrater som får ta en straff i Milan, det hände ju inte förr i tiden.

Läs boken, den ger lite annan vinkel på idrottenÄven om du inte är speciellt idrottsintresserad, så ska du läsa boken, den handlar mera om det som sker bakom matcherna. Och det är intressant. Numera gäller det också att man kan glida in eller ut ur en tackling, ställa sig upp och ge sig på bollen igen, med samma entusiasm och glädje. Zlatan är ett bra exempel på detta.

Jag är Zlatan Ibrahimovic

Tillsammans med David Lagercrantz skrev Zlatan den berömda boken, “Jag är Zlatan Ibrahimovic” den som de flesta ungdomar i Rosengård läste. Man fullständigt överföll biblioteken i Malmö, man ville låna boken som ebok. Det var i samband med detta som biblioteken införde begränsningar på hur många böcker man fick låna, eböcker. Du köper boken via Adlibris.

Vill du hitta våra övriga recensioner? Här finns en lista.

Adrenalina
Bild från förlaget, Bonniers.