Emelie Schepp

Författare

Emelie Schepp Foto: Eva Lindblad

Deckarserie om Jana Berzelius


Serien är skapad av Emelie Schepp, som fram till just nu har skrivit och gett ut sju böcker i serien. Flera är nog på gång, jag tror, utan att egentligen ha något på fötterna för ett sådant uttalande, att hon har en liten Jan Guillou, du vet mannen med struktur och hade tio som någon magisk siffra. Han skrev tio sidor om dagen, sedan ställde han bort skrivmaskinen, och plockade inte fram den förrän dagen efter, skrev tio nya sidor och så vidare. Men han skrev också tio böcker i samma serie innan han lämnade detta änme, och gav sig på något nytt ämne. Om nu Emelie Schepp har samma tankar, så har Jana Berzelius tre böcker kvar. Läser man böckerna ordentligt så avslöjas lite om Janas bakgrund i varje bok.
Även här kommer min tro in, alltså ingen egentlig grund!
Jag tror nämligen att hemma i Emelie Schepps vänstra byrålåda ligger ett A4, där det står om Jana Berzelius hela liv och bakgrund. Den lappen tar författarinnan fram med ojämna mellanrum, plockar en lite pusselbit, som hon stoppar in i sin kommande bok. När så serien är helt klar, så finns det en röd tråd genom hela serien, och vi läsare kan alla våran åklagares hela bakgrund. Men notera, det är min egna spekulation, en som fullständigt saknar bekräftelse eller ens en konfrontation med författarinnan.
I Serien om Jana Berzelius har följande böcker kommit ut:

Märkta för livet - Emelie Schepp
Märkta för livet – Emelie Schepp


Märkta för livet 2013

Vita Spår - Emelie Schepp
Vita Spår – Emelie Schepp


Vita spår 2015

Prio Ett - Emelie Schepp
Prio Ett – Emelie Schepp


Prio ett 2016
Pappas pojke 2017
Broder Jakob 2019
Nio liv 2020
Björnen sover 2022

Serien har sålts i över trettio länder, och segertåget pågår ännu. Två gånger har hon blivit utsedd som årets deckarförfattare, 2016 och 2017.

Emelie Schepp – författarinnan med skinn på näsan, och en tro på sig själv.


När den första boken var klar, Märkta för livet, var det inget förlag som ville ge ut den. Så vad gör en kreativ person då? Jo hon trycker upp ett antal exemplar och säljer dessa själv. För egen del träffade jag Emelie första gången på bokmässan i Göteborg, där hon hade hyrt in ett bord, så stod hon där i fyra dagar och sålde sina böcker. Hon var runt på en massa andra platser också och sålde. Hon lyckade sälja 40 000 exmeplar. Det är en stor bedrift, och sådant uppmärksammas givetvis. När så nästa bok var klar för utgivning, då var det betydligt enklare att få förlag intresserade. Och resten är historia, som man brukar säga. Jag har uppgifter på att hennes böcker har sålt i drygt 3 miljoner exemplar. Numera kan hon med gott samvete kalla sig författare. Vi är många som ser fram mot nästa bok, när den nu kan tänkas komma ut.

Var hittar du dessa böckerSom vanligt lägger du in en beställning på ditt närmaste bibliotek. Jag skulle tro att Emelies böcker finns på de allra flesta bibliotek. Eller så beställer du din favoritbok hos Adlibris eller bokus, eller för all del, någon annan nätbokhandel. Ska du vara riktigt seriös så går du till din lokala boklåda, eller bokhandel, och skaffar ditt alldeles egna exemplar. Numera kan du lyssna på böckerna. Jag har inte riktigt koll på vem som läst in dessa, men du lyssnar via de vanliga, Storytel, Bookbeat eller vilken tjänst du nu använder.
Oavsett hur du konsumerar böckerna, så kommer du med största sannolikhet att njuta.

Lite om Emelie ScheppFöddes tidigt på hösten, i den vackra månaden september och på dess femte dag, årtalet 1979. Hon föddes i Motala, men när hon blev lite större, och skaffade familj flyttade hon till Norrköping, där de numera bor tillsammans med maken Henrik och två barn.