Österlen

Österlen

Idag är det en bra dag. Det kom en bok i min mail, Österlen. Caroline Alesmark har skrivit om sitt Österlen. Med många små anektoder visar hon att hon verkligen älskar sitt kära Österlen. Hon tog med sig fotografen Peter Carlsson och tillsammans har de gjort en mycket läsvärd bok. Det faller sig så att åtminstone jag, blir oerhört sugen på att uppleva Österlen igen. Numera är jag bosatt i Visby, men var tidigare bosatt i Laholm, och där var det betydligt enklare att bara sätta sig i bilen och glida bort till sydöstra delen av Skåne. Hustrun och jag har provat på en del av maten, och en del andra trevliga saker. Hade jag haft denna bok i min hand, så hade det definitivt blivit betydligt mera. Men man kan inte få allt. Men att det blir resor via Österlen framöver, det kan jag garantera.
Några saker jag minns från boken: Den lite egna författaren Piraten, ligger begrav på Ravlunda kyrkogård, under en gravsten med den berömda texten “Här under är askan av en man som hade vanan att skjuta allt till morgondagen. Dock bättrades han på sitt yttersta och dog verkligen den 31 januari 1972. På en annan kyrkogård förbättras mina kunskaper om Sixten Sparre, ni vet han som rymde med sin Elvira Madigan, och som ändade bådas liv i Danmark, vid Landets kyrkogård och en väg som numera heter Elvira Madigans vej. I Boken om Österlen får jag veta att Sixtens fru var född på Stockeboda gård strax utanför byn Rörum, och att hon, Luitgard Adlercreutz Sparre, ligger begravd på kyrkogården.
Stenshuvud, naturreservatet har jag ganska knepiga minnen ifrån. Det var senast jag träffade på en orm, och jag lovar det var en riktig afrikansk pytonorm, med sylvassa tänder och ett gap som enkelt skulle kunna omfamna min väl tilltagna hydda. Som tur var hade den tagit någon annan och var tydligen ganska mätt, så jag slapp undan. Men min ormfobi lever kvar. Andra i mitt sällskap påstod på fullt allvar att det var en ofarlig svensk snok. Stenshuvud har en hel del annat njutbart, som Caroline så bra beskriver. Läge för utflykt. Tar du hem boken, så lovar jag dig härliga upplevelser redan i bästa läsfåtöljen. Och du kan redan där börja drömma dig bort. Det finns mycket att njuta av, för hela familjen där borta i Skånes sydöstra hörn. Jag tror du får svårt att välja, och än svårare blir det efter att du läst Carolines bok. Kom ihåg vart du hittade tipset.
Du kan beställa boken hos Adlibris eller Bokus.

En reaktion på ”Österlen

Kommentarer är stängda.